Здорова усмішка це не тільки про гарний зовнішній вигляд, а й про здоров'я в цілому, адже порожнина рота впливає на стан нашого шлунка та інших внутрішніх органів.

Тому важливо приділяти увагу належному догляду за зубами. Досить важливо вибирати зубну пасту, в якій немає шкідливих компонентів, які навіть у невеликій кількості здатні завдати великої шкоди.

Стоматолог. Фото: кадр з youtube

Фтор

Фтор міститься у більшості звичайних для нас сучасних зубних паст. Чому? Ще на початку 1990-х років вчені помітили, що в районах, де вода мала більше природного фтору, люди рідше страждали на проблеми з карієсом. Незабаром встановили зв'язок між фтором та гігієною зубів, тому цей компонент став стандартним для зубної пасти. Здається, менше карієсу – це добре. На жаль, історія на цьому не кінчається. Фтор є нейротоксином, який пов'язаний із проблемами зі щитовидною залозою у дітей та дорослих.

У Канаді було проведено дослідження, яке показало, що у дорослих, у яких було виявлено більш високий рівень фтору в сечі, також були більш схильні до недостатньої активності щитовидної залози. Інше дослідження, яке проводилося вже в Китаї, показало, що навіть низький чи помірний вплив фтору на школярів мало негативні наслідки для роботи їхньої щитовидної залози та зменшувало рівень IQ.

Популярні новини зараз

Кабмін ухвалив важливе рішення щодо пенсій українців: що буде з виплатами

Негайно повідомте ТЦК або отримаєте штраф до 60 тисяч гривень: українцям приготували нові правила

Чоловіків почнуть карати за відсутність цього документу: кому треба поквапитись

В Україні більше не вимикатимуть світло в деяких регіонах

Показати ще

Зуби. Фото Pexels

Пропіленгліколь

Пропіленгліколь міститься в фарбах та антифризах. 2018 року Американське товариство контактного дерматиту назвав цей компонент є головним алергеном року. Що ж пропіленгліколь робить у зубній пасті? Мабуть, уся справа у текстурі. Саме завдяки цьому компоненту зубна паста стає гладкою, він запобігає її засиханню.

А ще велика кількість пропіленгліколю може бути токсичною для організму викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. Зокрема, пошкодження нирок та симптоми, подібні до сепсису. Хоча цей компонент часто використовують для виготовлення зубних паст, і він навіть вважається безпечним Управлінням продовольства і медикаментів США, проте більшість все ж таки задумається, чи варто щодня ним користуватися.

Догляд за зубами, фото whiteclinic

Парабени

Парабени містяться в багатьох засобах особистої гігієни, у тому числі зубної пасти, адже вони є звичайними консервантами. Однак більш тривалий термін зберігання продукту точно не вартий ризиків, пов'язаних з цими токсинами, що впливають на наші гормони.

За даними Робочої групи з навколишнього середовища, парабени є ендокринними руйнівниками, які можуть імітувати естроген в організмі людини.

Пов'язують їх із різними проблемами: від зниження фертильності до підвищення ризику розвитку раку молочної залози.

Користь для зубів. Фото: youtube

Барвники

Напевно, ви неодноразово бачили яскраві смужки на деяких зубних пастах або яскравий колір самої текстури. Більшість виробників використовують штучні барвники для надання таких відтінків. Хоча вони й схвалені до використання у харчових продуктах, не все так надійно, як здається.

Американське суспільство експериментальної нейротерапії провело дослідження, яке виявило, що штучні харчові барвники можуть призводити до гіперактивності та поведінкових проблем у дітей.

Центр науки в суспільних інтересах, який об'єднав кілька наукових досліджень, стверджує, що такі барвники також можуть стати причиною розвитку алергії та навіть деяких видів раку.

Нагадаємо, що комарі будуть уникати вас за кілометр: натуральні засоби допоможуть забути про комах до кінця літа.

Раніше ми повідомляли, що фрукти не завжди корисні: в якому разі це призведе до нудоти, діареї і блювоти.

Також стало відомо, що чим раніше сів на дієту - тим швидше загнав себе в пастку: вчені попередили любителів худнути.