Всі наші шановні читачі, які мають дачку чи городик, знають, що таке білокрилка. Це дуже небезпечний шкідник для багатьох рослин – огірків, помідорів, салатів, декоративних культур. Особливо небезпечна білокрилка для капусти.

Колонії дрібних метеликів харчуються соками рослин і за кілька тижнів можуть знищити врожай повністю. Білокрилка відкладає яйця на звороті листа рослини. За все життя одна самка здатна відкласти до 130 яєць, з'являються личинки, харчуються соками рослини.

Один із українських блогерів-дачників розповів, які є методи боротьби з таким шкідником.

Жінка, яка прополює свій город

Шкідники не лише псують зовнішній вигляд культури, а й, що найголовніше, позбавляють рослину поживних речовин, уповільнюють фотосинтез. А метелики переносять збудників небезпечних захворювань. Комахи розмножуються при температурі до 24 ° C, а при температурі нижче +10 ° C - гинуть.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Найчастіше причиною появи та поширення білокрилки є висока температура та підвищена вологість. Білокрилка з'являється частіше у закритому ґрунті, ніж у відкритому, у згущених посадках, через погану вентиляцію повітря, через слабкий імунітет рослин, коли рослину замість поливу обприскують.

Народні методи боротьби з білокрилкою:

Личинки можна збивати водою із поливального шланга.

Боротися з білокрилкою можна за допомогою інших комах, які поїдають комаху. Наприклад, завести на ділянці сонечка або енкарзію.

Можна використовувати спеціальні фотозахисні сітки з дрібними осередками, які запобігають попаданню метелика на рослину.

Білокрилка, скріншот: YouTube

Народні засоби боротьби з білокрилкою

• Приготувати розчин золи. Одна склянка попелу настояти в трьох літрах окропу три доби, обприскувати один раз на 10 днів.

• Розчин нашатирного спирту – 1 ст. л. аміаку додати одне відро води. Застосовувати не частіше ніж раз на місяць. Аміак містить багато азоту, який буде накопичуватися в ґрунті та рослині.

• Тютюновим розчином можна обприскувати як для лікування капусти, так і для профілактики. Два ст. тютюну розчиняють у 1 літрі води. Для профілактики обприскують один раз на 15 діб, для лікування обприскують щодня протягом трьох днів.

• Терте господарське мило розчиняють у воді у співвідношенні 1:6. Обробляють один раз на 10 днів у такий спосіб – губкою наносять розчин на листя з виворітного боку.

• Чинним є наступний розчин – в одному літрі теплої води розчинити дві ст. л миючого засобу шість ст. л соди та дві ч. л йоду, розмішати, розбавити в 10 л води та добре обприскувати.

Народні методи зазвичай добре працюють у разі ураження шкідником невеликих площ. Якщо поразки масштабні, слід використовувати хімічні засоби боротьби з білокрилкою.

Нагадаємо, смак та пікантність – на довгі роки: готуємо наливку з ягід черешні.

Раніше повідомлялося, чому гнилизна атакує помідори прямо на грядці: найкращі способи боротьби з "чорним дном".

Також, як пиво та молоко допоможуть вам виростити багатий врожай.