Дослідники з Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) розробили революційний мікрочип, який здатний перетворювати нейронну активність мозку у текст.

Цей пристрій, відомий як мініатюризований інтерфейс мозок-комп'ютер (MiBMI), пропонує суттєвий прорив у сфері нейротехнологій, особливо для людей із серйозними моторними порушеннями.

На відміну від відомого чипа Neuralink, який має розміри приблизно 23×8 мм і потребує встановлення 64 електродів у мозок, MiBMI складається всього з двох тонких чипів загальною площею 8 мм². Пристрій є не лише меншим, а й більш енергоефективним і мінімально інвазивним. У той час як Neuralink передає дані на зовнішній пристрій для обробки, MiBMI обробляє їх прямо на місці, у реальному часі.

думки

MiBMI моніторить електричну активність мозку і, використовуючи специфічні нейронні маркери, перетворює цю активність у текст. Коли людина уявляє написання певної літери, відповідні нейронні маркери активуються. Мікрочип зчитує ці маркери і перетворює їх на текст із точністю до 91%.

Популярні новини зараз

Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень

Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів

Зима буде без світла: тривожний прогноз

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

Показати ще

Розробники впевнені, що новий чип має величезний потенціал для поліпшення комунікаційних можливостей людей, які страждають на порушення моторних функцій. «Це досягнення наближає нас до практичних імплантованих рішень», — зазначає Махса Шоаран, керівник Лабораторії інтегрованих нейротехнологій EPFL.

Хоча MiBMI ще не тестувався у живих умовах, попередні експерименти з реальними нейронними записами демонструють обнадійливі результати. Дослідження EPFL відкриває нові можливості для розробки технологій, які допоможуть людям з обмеженими можливостями спілкуватися, використовуючи лише силу думки.

Нагадаємо, дівчина "завагітніла" від трусів, куплених в Інтернеті: директор компанії її зненавидів

Раніше ми розповідали, що одне фото просто перевернуло свідомість: чоловік зняв неймовірне випадково

Також, жінка виграла в лотерею і вирішила розлучитися: чоловік відсудив усе, а адвокат схопився за голову