Бодіпозитив, офіційна назва «Body Positive».

Сам рух виник у 1996 році, а заснувала його психотерапевтка Елізабет Скотт, її спонукало на це втрата власної сестри, через булімію. Елізабет хотіла спонукати людей, які мають схожі проблеми перестати собі шкодити, через нав’язані стереотипи суспільства і приймати себе такими, які вони є. Вона і не очікувала, що бодіпозитив переросте у великий рух, котрий збережеться і до нині. А також який розшириться у своєму об’ємі, та прийме багато форм, але залишиться основною ідеєю "Люби себе такою, яка ти є".

Якщо говорити словами Києво-Світошинського центра соціально-психологічної реабілітації населення, у бодіпозитива є основні принципи руху:

-не прагнути досягти ідеалу краси.

-не зважати на думку інших, стосовно вашої зовнішності.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще

-приймати себе, як одне ціле, а не частинами, та любити свою неповторність та унікальність.

-почуватися комфортно у своєму тілі.

-доглядати за своїм тілом, насолоджуючись життям, а не шкодячи йому, а саме: корисною їжею, здоровими фізичними навантаженнями, міцним сном.

-любити свою природню красу.

-створити оточення довкола вас, яке приймає і цінує те, яка ви є, та які поділяють ваші погляди.

-підтримувати тих хто комплексує, стосовно своєї зовнішності.

Це рух є ще досить молодим в Україні, але нестримно збільшується.

Взагалі за словами психологині Анни Римаренко бодіпозитив буває різним, але він має зберігати одну єдину думку "Цінність людини не визначає її зовнішність". Здоровим проявом бодіпозитиву, є здоровий глузд, та доказова медицина і психологія. Перш за все потрібно пам’ятати, це рух про любов до себе, а не шкоду. Якщо ви маєте медичні показання до спорту, через надмірну вагу, саме спортом і слід зайнятися, а не через прагнення досягти ідеалу. Адже здорова любов до спорту і є піклування про себе.

Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна
Колаж, Суспільне. Войтюк Тетяна

Як відомо всім у суспільстві є певні стандарти краси, і саме у жінок вони набагато більші, які ще й змінюються що року. Сам бодіпозитив хоч себе і не ідентифікує та не має гендеру, історично саме жінки мають більше вимог до стандарту краси, ніж чоловіки, зазначає Анна. Вона також додає, що чоловіки також мають багато нереалістичних очікувань до їхніх тіл, але до жіночих цей тиск набагато більший. Прикладом є зобов’язання жінок видаляти волосся на тілі, типу ніг чи зона бікіні.

Тож бодіпозитив це не лише про людей з надмірною вагою. Це також про людей котрі відмовляються видозмінювати власне тіло під стандарти, а саме любити і приймати свою ідентичність та унікальність.

Також дізнайтеся у Знай.ua про новий тренд в Україні відмова від туші

Популярна акторка поділилася думкою про стандарти краси

Дізнайтеся на Знай.ua одними із перших, як блогерка змінила свою зовнішність, тим самим шокуючи своїх фанатів